I-Opener ~ Outplacement, Bezinning en (Loopbaan) Coachingreizen Portugal

Lianna Zuidema:
 

“Na verstrikte - en verliessituaties spiegelt het enorme universum mij 
​wie ik wezenlijk ben en ik hervind mijn kracht"


Onderwijsvernieuwing, ik geloof(de) erin
Ik werk 22 jaar in het voortgezet onderwijs als docent Engels en Nederlands. Ik laat de leerlingen echter graag meer dan dat leren... De afgelopen 5 jaren heb ik me dan ook bezig gehouden met onderwijsvernieuwing. Onze 'groene' vmbo-school kreeg er een nieuwe tak bij: het Groene Lyceum. Een prachtig onderwijsconcept, dat verder reikt dan het overbrengen van theoretische kennis. Ik geloof(de) erin en ik ging ervoor. In de tussentijd strandde mijn 23-jarige relatie. 

Verwikkeld in kluwen van veranderprocessen
Ik zat in een verwerkingsproces van verlies, moest daarbij meer gaan werken om rond te kunnen komen, was zeer alert op het welzijn van mijn kinderen, wilde bewijzen dat ik het allemaal best alleen kon en dan ook nog eens heel goed. Ik probeerde ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zo min mogelijk lijden onder mijn beslissing om te scheiden. Nu ik erop terugblik constateer ik een kluwen aan processen die mij op een niet te behappen manier, beïnvloedden.

Waarom was mijn levenslust weg?
Toen besefte ik dat het tijd werd dat ik ging stilstaan om te bezinnen; op mijn werk en op mijn leven. Uitzoeken waarom ik steeds slechter sliep. De dagelijkse dingen deed, omdat ze moesten gebeuren. Waarom ik bijna nergens meer plezier aan beleefde. Waarom mijn levenslust weg was. Waarom het me maar niet lukte om de spiraal opwaarts te laten draaien..... Ik deed zo mijn best. En ik verspilde zoveel energie. Was mezelf kwijt.

De coaching in de natuur liet me zoveel zien

Ik koos voor een coachingsreis naar Portugal bij Jolanda. De beleving van mezelf, van mijn situatie, mijn denkbeelden, patronen, werd zo onvoorstelbaar helder gespiegeld door die unieke omgeving. Door beelden en geluiden van die oneindige oceaan, de indrukwekkend hoge klippen. De afgebrokkelde rotsen in de branding, scherp en door de tijd gepolijst. De geur van de wilde kruiden en bloemen, de oranjegekleurde aarde. De beeldbepalende Agave, die sterft nadat ze heeft gebloeid. Het warme strand, met die krioelende wezens in de zee op een surfplank of spelend op het strand in de verte, waargenomen vanaf de hoge klif van Castelejo. Die kleuren! De bloeiende Bougainville, Oleander en Jacaranda in juni. De rijpe vijgen in juli. De amandelen in augustus......

Van oordelen naar waarnemen – ik besef dat ik een keus heb
De rijkdom van het leven is zo voelbaar en zichtbaar op deze wonderlijk mooie plek niet ver van mijn dagelijkse leven in Nederland. Hier besefte ik dat ik een keus heb. In de breedste zin van het leven. Hier heb ik mijn levenslust teruggevonden en ervaren dat ik 'het' anders kan doen dan ik deed. Dat er perspectieven zijn waarvan ik droomde, maar die ik niet werkelijk voor mogelijk beschouwde. 

Nieuwe energie voor opwaartse spiraal
Terug in Nederland, ervaar ik een enorme energieboost. Met de integere en professionele begeleiding van Jolanda, hebben we die opwaartse beweging van de spiraal ingezet. Nu is het voor mij belangrijk om dit in goede banen te leiden. Behoedzaam en bedachtzaam te handelen. Bewust te blijven van mijn valkuilen.

Op tijd uit de hectiek  te stappen om tot mezelf te komen. In balans te blijven.
​Dat gaat de kunst zijn. Levenskunst! Ik voel weer spirit.

Lianna Zuidema (48 jaar) 
Docent Engels en Nederlands - Het Groene Lyceum Terra Eelde