I-Opener - Outplacement en Loopbaanontwikkeling met coaching in buitenland
I-Opener Loopbaanontwikkeling, Outplacement en Coaching in Nederland en Portugal
Noloc

Meer Ervaringen →

Ervaring van Edo van der Poort

‘Ik had dit nodig om uit een impasse te komen’

Edo van der Poort (49) heeft inmiddels een nieuwe baan als projectmanager

‘Ik voelde me niet langer op mijn plek. Mijn werkgever en ik kwamen tot een vaststellingsovereenkomst met outplacement. Het gekke is dat je dat vooral op jezelf betrekt. Alsof je faalt. Die energie wilde ik koste wat kost loslaten voordat ik een nieuwe stap zou maken.'

Wat me aansprak aan Jolanda haar methode, is dat ze je vooruit laat kijken. Niet te lang stilstaan bij het hoe en waarom het mis is gegaan, maar juist focussen op de persoonlijke kwaliteiten die je verder kunnen brengen. Dat was even omschakelen, want alles wat niet goed was gegaan bij mijn vorige werkgever, vergrootte ik uit. Dat kostte me mijn bevlogenheid en maakte het moeilijk om open te staan voor een nieuwe baan. Ik zat in een impasse, tot Jolanda me op een nieuwe weg hielp.

Ik denk nog weleens terug aan de torenhoge agaves op de rotsige kustlijn van de Algarve. Rondom de uitgebloeide agavebloemen steken kleine zaailingen uit de grond. Allemaal kansen voor de agave om opnieuw tot bloei te komen. Mijn ‘zaailingen’ zijn de mensen waarmee ik in gesprek kan gaan, van wie ik wat kan leren en die mij kunnen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe koers. Al wandelend door de natuur, ver van huis en verplichtingen, had ik alle ruimte om me op mezelf te concentreren. Of dat ook gelukt was in een klein kamertje in Nederland? Minder snel, denk ik.

Jolanda stimuleerde ook een andere manier van denken. Want waarom zag ik het als mijn fout dat ik niet langer kon aarden bij mijn baas? Was er niet gewoonweg sprake van een mismatch? Ik zie nu in dat ik een medewerker moest zijn die ik niet kon zijn. En dat ik wat anders zoek dan datgene wat zij mij konden bieden. In een andere omgeving werken mijn kwaliteiten juist wel. 
Eenmaal terug in Nederland voelde ik me opgewassen voor een nieuwe uitdaging. Met de eerste belafspraak met Jolanda als stok achter de deur – ik wilde tenslotte wel resultaat kunnen melden – ging ik solliciteren. Ik benaderde mensen uit mijn netwerk, belde bedrijven en legde nieuwe contacten. Bij elk gesprek merkte ik dat ik het zelf weer kon. Sloeg de onzekerheid toch even toe, dan belde ik Jolanda voor ruggespraak.

De Creatiespiraal is een van de modellen die Jolanda toepast. Het heeft mij ook geholpen te verbeelden wat ik wil. Zo’n twee maanden na de coachingsweek in Portugal had ik keuze uit twee banen. Ik ben een rationeel en analytisch mens, maar ik luister nu meer naar mijn intuïtie voor een betere balans tussen werk, gezin en ontspanning. Meer genieten van het leven, dus.’

Meer Ervaringen →