I-Opener - Outplacement en Loopbaanontwikkeling met coaching in buitenland
I-Opener Loopbaanontwikkeling, Outplacement en Coaching in het buitenland

Meer Ervaringen →

Ervaring van Marjolein van Dijk

"Een half jaar na Portugal voel ik de inzichten nog sterker; aan de horizon gloort mijn eigen richting."

Marjolein van Dijk (46) mensgerichte leidinggevende, zocht na een vaststellingsovereenkomst een nieuwe ingang voor haar loopbaan

Ik ging op weg naar Portugal met de hoop nieuwe inzichten te krijgen. Nadat ik afscheid had genomen van mijn baan met een vaststellingsovereenkomst, was een wending in mijn loopbaan een wens van me. Ik kreeg ze niet, die verwachte inzichten, dat wil zeggen, ik kreeg ze wel, maar ik voel ze eigenlijk een half jaar later veel sterker dan in de week in Portugal.

Ik ben een doener, vanuit een doel ga ik rap over tot actie, zo iemand die met opgestroopte mouwen een klus klaart. Ik zou mezelf beschrijven als aanpakker en binnen dat beeld van mezelf paste het niet dat ik moest wachten op nieuwe inzichten over mezelf en mijn carrière.

Daarbij past het niet bij me om even zonder baan te zijn. Mijn diepste overtuiging is dat ik productief moet zijn. Tijd om na te denken over mijn nieuwe stap in mijn loopbaan, zou daarom welbesteed moeten zijn, direct moeten leiden tot nieuw werk. Ik benaderde de fase waarin ik terechtgekomen was als een nieuw project dat tot resultaat gebracht moest worden.

Die overtuiging bleek me in de weg te zitten. Net als het beeld van mezelf dat ik me altijd in mijn werk moet voegen naar tijd, plaats en wensen van anderen, mijn professionele opvatting terzijde schuivend. Het zijn de belemmeringen die ik in de week in Portugal heb ontmoet door de wijze waarop Jolanda mij begeleid heeft. Zij hielp me zichtbaar te maken wat ik op dat moment niet zag; dat ik juist behoefte had aan rust en ruimte om mijzelf te laten zijn wie ik ben.

De grootste openbaring in Portugal is een sessie geweest waarbij Jolanda mij vroeg iets aan te wijzen in de natuur dat mij representeerde. Waar ik geneigd was iets aan te wijzen dat in het algemeen wordt beoordeeld als esthetisch, wees ik -bij een tweede keer kijken- toch iets uitdagenders aan, 100% op mijn gevoel, daar nodigt het ruige landschap ook toe uit. Ik heb ervaren dat er aan die gevoelskeuze geen goed of fout bestaat of zoiets als esthetiek. Die opdracht liet mij zien dat ik mag varen op mijzelf en mijn professionaliteit. De omgeving en de robuustheid van het landschap nodigden mij keer op keer uit te doen wat goed voor mij was en bood mij juist die rust en de ruimte die ik zocht.

Ik weet heel goed wat ik wil en kan, eigenlijk hoefde ik dat ook niet in het coachingstraject op te halen. Veel meer kreeg ik de boodschap dat ik het sturende en ongeduldige wat ik als doener in me heb mag loslaten voor het vinden van een vervullend werkperspectief. Mezelf meenemen is genoeg. De rest is tijd, tijd om de dingen te laten zijn zoals ze zijn. Daarna ontstaat de ruimte die ik in Portugal sterk gevoeld heb. Ruimte voor mij en mijn vak zoals ik het wil uitvoeren. Ik heb er ook al aan geproefd, de afgelopen maanden lieten mij zien dat mijn eigen richting aan de horizon gloort.

Waar ik eerst mezelf de druk oplegde om ‘aan het werk te moeten’, bevind ik mij nu in mijn speelkwartier; ik geef mezelf de ruimte nieuwe dingen te ontdekken en voel daarin de rust en ervaar het plezier.

Meer Ervaringen →